Στένωση αρτηριών κάτω άκρων

Στένωση αρτηριών κάτω άκρων

Οι αρτηρίες είναι τα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τα διάφορα όργανα. Η στένωση μιας αρτηρίας οφείλεται ως επί το πλείστον σε ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας εντός του αυλού της. Παράγοντες που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας είναι το κάπνισμα, η χοληστερίνη, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, κ.α.

Στις στενώσεις των αρτηριών των κάτω άκρων μειώνεται η παροχή του αίματος προς αυτά. Ανάλογα με το βαθμό της στένωσης ο ασθενής μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα, να έχει πόνο στα πόδια κατά τη βάδιση, να εμφανίζει πόνο στην ηρεμία και σε προχωρημένες καταστάσεις έλκη που δεν κλείνουν ή και γάγγραινα των κάτω άκρων.

Η νόσος είναι σοβαρή και εξελίξιμη και για το λόγο αυτό χρειάζεται στενή παρακολούθηση από αγγειοχειρουργό, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος να καθορίσει τη θεραπεία. Πέραν της συντηρητικής αγωγής, όταν χρειαστεί μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις διάνοιξης των αρτηριών (μπαλονάκι – stent) ή και επεμβάσεις παράκαμψης (by-pass) για να βελτιωθεί η κυκλοφορία στο σκέλος, αλλά και να αποφευχθεί η πιθανότητα ακρωτηριασμού σε προχωρημένες καταστάσεις.

Woman in Salt Room.