Φλεβική θρόμβωση («θρομβοφλεβίτιδα»)

Perfect female legs in underwear.

Φλεβική θρόμβωση («θρομβοφλεβίτιδα»)

Με το όρο φλεβική θρόμβωση εννοούμε την κατάσταση εκείνη κατά την οποία το αίμα έχει πήξει εντός των φλεβών, δημιουργώντας θρόμβο και οδηγώντας στην απόφραξή τους. Η νόσος μπορεί να οφείλεται σε κληρονομική-γενετική προδιάθεση για ευκολότερη πήξη του αίματος (θρομβοφιλία) ή σε επίδραση εξωτερικών παραγόντων (τραύμα, χειρουργείο, παρατεταμένη ακινησία, αντισυλληπτικά, ορμονοθεραπεία, φλεγμονώδη και αυτοάνοσα νοσήματα, κύηση, κακοήθειες, φλεβικοί κιρσοί, κ.α.)

Η φλεβική θρόμβωση θεωρείται κατάσταση επείγουσα και ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί το συντομότερο δυνατό στο αγγειοχειρουργό για αντιμετώπιση. Ανάλογα με  την έκταση και τη θέση (επιφανειακή ή εν τω βάθει) της θρόμβωσης ο αγγειοχειρουργός θα επιλέξει το είδος και τη διάρκεια της θεραπείας. Σύμφωνα  με τα πλέον σύγχρονα δεδομένα η φλεβική θρόμβωση μπορεί να αντιμετωπιστεί εκτός νοσοκομείου.

Η πνευμονική εμβολή και το μεταθρομβωτικό σύνδρομο αποτελούν σοβαρές επιπλοκές της της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, για το λόγο αυτό η σωστή και έγκαιρη θεραπεία της θρόμβωσης από τον αγγειοχειρουργό θα πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη. Σε καποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί και διάνοιξη της θρομβωμένης φλέβας με stent.