Τηλ. 26510 28497 |  Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων («φλεβίτιδα»)

Γενικά για τη νόσο

Η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων, γνωστή και ως «φλεβίτιδα» αποτελεί συχνή νόσο των φλεβών των κάτω άκρων.

Οι φλέβες είναι τα αγγεία που επιστρέφουν το αίμα προς την καρδιά, αφού αυτό φτάσει στα διάφορα όργανα μέσω των αρτηριών. Στην περίπτωση της φλεβικής ανεπάρκειας οι φλέβες στα πόδια δυσλειτουργούν με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση (reflux) του αίματος εντός τους. Έτσι οι φλέβες μετατρέπονται σε απλούς «σωλήνες» που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην κίνηση του άιματος προς την καρδιά με αποτέλεσμα αυτό να λιμνάζει εντός τους. Με την πρόοδο της νόσου οι φλέβες διατείνονται και γίνονται οπτικά εμφανείς. Η συνεχής παλινδρόμηση αίματος αυξάνει την πίεση εντός των φλεβών και οδηγεί στη συνεχή διογκωση τους και την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Φλεβική θρόμβωση («θρομβοφλεβίτιδα»)

Με το όρο φλεβική θρόμβωση εννοούμε την κατάσταση εκείνη κατά την οποία το αίμα έχει πήξει εντός των φλεβών, δημιουργώντας θρόμβο και οδηγώντας στην απόφραξή τους. Η νόσος μπορεί να οφείλεται σε κληρονομική-γενετική προδιάθεση για ευκολότερη πήξη του αίματος (θρομβοφιλία) ή σε επίδραση εξωτερικών παραγόντων (τραύμα, χειρουργείο, παρατεταμένη ακινησία, αντισυλληπτικά, ορμονοθεραπεία, φλεγμονώδη και αυτοάνοσα νοσήματα, κύηση, κακοήθειες, φλεβικοί κιρσοί, κ.α.)

Ανεύρυσμα

Με το όρο ανεύρυσμα εννοούμε την πέραν του φυσιολογικού μόνιμη διάταση ενός αγγείου. Τα ανευρύσματα αφορούν κατά βάση τις αρτηρίες. Συχνότερα εμφανίζονται στην κοιλιακή αορτή και σπανιότερα στη θωρακική ή σε άλλες αρτηρίες.

Στένωση αρτηρίων κάτω άκρων

Οι αρτηρίες είναι τα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τα διάφορα όργανα. Η στενώση μιας αρτηρίας οφείλεται ως επί το πλείστον σε ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας εντός του αυλού της. Παράγοντες που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας είναι το κάπνισμα, η χοληστερίνη, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, κ.α.

Φίστουλα νεφροπαθών

Η φίστουλα πραγματοποιείται  στους νεφροπαθείς τελικού σταδίου που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα τεχνητού νεφρού. Πρόκειται για την εκτροπή του αίματος από μια αρτηρία σε μία φλέβα με σκοπό τη χρησιμοποίηση της τελευταίας για τον καθετηριασμό στον τεχνητό νεφρό και την πραγματοποίηση αιμοκάθαρσης. Η φίστουλα είναι ένα χειρουργείο που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και ως επί το πλείστον δεν χρήζει νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Στένωση καρωτίδας

Οι καρωτίδες (δεξιά  και αριστερή) είναι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. Η στενώση της καρωτίδας οφείλεται ως επί το πλείστον σε ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας εντός του αυλού της. Παράγοντες που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας είναι το κάπνισμα, η χοληστερίνη, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, κ.α.

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΔιεύθυνσηΔωδώνης 75, 45221, Ιωάνννα
ΤηλέφωνοΤηλ. 26510 28497
Fax 26510 74001
EmailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρείτε μας στο Facebook